Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in hoe we ons voelen. Vooral ’s ochtends merk je gelijk dat wat je eet de toon zet voor de rest van de dag. Het voorkomen van pieken in je bloedsuiker na het ontbijt kan zorgen voor een gelijkmatig energielevel en een betere algemene gezondheid. Zoete opties zoals gebakjes of zoete broodjes kunnen hevige schommelingen in je bloedsuiker veroorzaken, iets wat je kunt vermijden door wat slimmere keuzes te maken.
Populaire ontbijtkeuzes en hun effect
Veel mensen starten de dag met zoete boterhammen, royaal bestreken met jam. Hoewel dit lekker kan zijn, zorgen deze maaltijden vaak voor een snelle stijging van de bloedsuiker. Ook koolhydraatrijk ontbijtgranen horen daar niet bij (ze geven je wel snel energie, maar daarna komt vaak een dip waardoor je je futloos voelt).
Jessie Inchauspรฉ, biochemisch arts die zich onder andere bezighoudt met de wisselwerking in je bloedsuiker, wijst erop dat een hartiger ontbijt veel voordelen biedt, zoals de voordelen van gekookte eieren.
Hartige opties in plaats van zoete lekkernijen
Toegegeven, de verleiding om ’s ochtends naar zoete gebakjes te grijpen is groot. Maar er zijn manieren om net zo lekker te ontbijten zonder dat je bloedsuiker de purper opgaat. Inchauspรฉ stelt voor om voor hartige gebakjes met eiwitten te kiezen. Neem bijvoorbeeld een klassieke croissant, die je makkelijk kunt omtoveren tot een gezondere variant.
Een botercroissant met ham en kaas geeft niet alleen smaakvol genot, maar de eiwitten uit de ham en kaas helpen je bloedsuiker in de pas te houden (geen plotselinge pieken). Wil je nog wat variatie? Probeer eens een doorgesneden croissant met roerei, aangevuld met groenten of een andere kaassoort.
Muffins: een smakelijk en gezond alternatief
In haar boek “De Glucose Methode” raadt Jessie Inchauspรฉ muffins aan met een lage glycemische lading als alternatief voor de traditionele zoete varianten. Deze muffins worden gemaakt van geklopte eieren, op smaak gebracht met wat zout en peper. Door eerst wat groenten te bakken en deze daarna toe te voegen aan de muffinemix, creรซer je een voedzaam en lekker gerecht.
De bereiding is snel geregeld: je hebt slechts 5 minuten voorbereiding nodig en de muffins zijn in ongeveer 15 minuten in de oven klaar. Dit maakt ze ideaal voor drukke ochtenden.
Kiezen voor een bewust ontbijt kan je dagelijkse energie en algehele welbevinden flink verbeteren, vooral als je fruitsoorten boordevol antioxidanten toevoegt. Door hartige opties zoals gevulde croissants of gezonde muffins te verkiezen boven zoete gerechten, houd je je bloedsuiker stabiel en begin je de dag met een gebalanceerd gevoel. Het is zeker de moeite waard om eens stil te staan bij suikervrije vruchten die je kunt toevoegen aan je ontbijt.